Изследване за антигени на Кампилобактер от фецес (Campylobacter ) – качествен бърз тест, една от най – често срещаната причина за гастроентероколити

Микробиологичната лаборатория към Медицински център „Лайф – Сливен „ предлага нов бърз тест за доказване на Campylobacter. Необходимата проба за изследване е фецес. Резултат – до края на работния ден.

Кампилобактериозата е инфекция, причинена от бактериите от род Campylobacter (Кампилобактер). При човек обикновено инфекцията се проявява като остър гастроентерит. Водещ симптом е диарията.  Допълнителни симптоми са повишена температура и коремни болки, по – рядко повръщане.

Инфекциите причинявани от тези видове се предават главно по хранителен път като източник на инфекция са птици, животни и продукти от животински произход. Кампилобактерите се намират и в чревния тракт на едър рогат добитък, свине, овце, кучета, котки, зайци, гризачи и птици.

Най-често заразяването на човек става при консумация на контаминирана вода и хранителни продукти (мляко, месо) от заразените животни. Например при прием на недостатъчно термично обработено месо или приемане на непастьоризирано мляко. Така патогенните бактерии проникват в чревния тракт на човека и причиняват възпаление – гастроентерит. Рядко може да настъпи сепсис.

Микробиологичната лаборатория можете да откриете на адрес: град Сливен ул.“Лъдженска“5 ( точно срещу Централната регистратура „Бодилаб“ на улица“Лъдженска“1). Телефон за връзка: 0877/02-84-74.

Работно време: Понеделник – петък : 7.30 – 18 ч. Събота: 08.00-14.000 ч. Неделя: почивен ден