Новини

МДЛ “Бодилаб“ представя ново промоционално подробно изследване „Хормони пубертет“.

МДЛ “Бодилаб“ обръща поглед към младото поколение с желание да се привлече общественото внимание към рисковете на тази бурна възраст, особено ако пубертетът е подранил или закъснял. За целта лабораторията предлага мащабно изследване на всички хормони отговарящи за израстването и развитието на младия организъм. Отклонението в тях ще подскаже отговора дали се налага лечение и ще подпомогне правилната преценка на детския ендокринолог.
Новото изследване се нарича – „Хормони пубертет“ и включва изследване на следните хормони.:
• FT 3 ( свободен Т3
• FT 4 ( свободен Т4 )
• TSH ( Тиреотропен Хормон )
• Prolactin ( Пролактин )
• LH ( Лутеинизиращ Хормон )
• FSH ( Фоликул Стим. Хормон )
• Начин на изследване: Взема се безболезнено венозна кръв на тийнейджъра , а резултатите са готови на същия работен ден след 14ч.
• Спецални изисквания има обачр за изследване на пролактин хормона като част от пакета:
/Прави се само сутрин, два часа след събуждане до 9:00 ч. или по схема дадена от лекуващия лекар. Трябва да се избягват стресови състояния преди пробовземането. Престой около 30 мин. в покой в лабораторията с цел избягване на стрес. Изисква се информация за всички приемани медикаменти. Препоръчително е изследването да се извърши до 10-тия ден на последната редовна менструация (ПРМ)/
Понятието „пубертет“ включва преминаването от детската, през юношеската към зряла възраст. Toзи процес е зависим от редица фактори: генетични, на средата на живот начин на хранене,.
Пубертетът също така е и време на бурни промени, които настъпват в жлезите с вътрешна секреция, и свързаното с тях развитие на половите органи и на вторичните полови белези. Успоредно с тази напрегната хормонална трансформация настъпват и значителни промени в психичния живот,
Ето защо една от най – важните системи в организма е еднокринната система. Заедно с нервната система тя отговаря за нормалното функциониране на всички системи и органи, ообено по време на пубертета. Важни нейни компоненти са : хипоталамо-хипофизната система, щитовидната жлеза, надбъбречната кора, половите жлези, задстомашната жлеза.
Като родители ние се притесняваме дали всичко с развитието на детето ни по време на пубертета е наред. Ние нямаме медицинско образование, но на какво трябва да обърнем внимание:
1. Ръстът на детето.
Растежът е една от основните характеристики на детския организъм по време на пубертета. Следете дали Вашето дете расте съобразно връстниците си.. Изоставането в растежа може да се дължи на хормонални и други фактори. Затова ранната диагностика е много важна. Лечението е възможно до 18 – годишна възраст . Другият проблем е съответно пък „свръх израстването“ или необичайният висок ръст при децата. Понякога избързването в растежа може да се дължи на заболяване, което е възможно да е сериозно и задължително трябва да се проследи при специалист.
2. Теглото на детето.
Наднорменото тегло при децата е можеби по- често срещаната причина родителят да се обърне към ендокринолог за да потърси помощ за детето си. Особено в днешните времена,в които отвсякъде дебнат изкушения в лъскави опаковки за децата, които от друга страна са много вредни и не допринасят с нищо полезно за детския организъм, освен с допълнителни калории. Децата злоупотребяват допълнително и с безалкохолни и енергийни напитки, застояват се с часове пред компютъра
Разбира се, първопричините за затлъстяването при децата са прехранване и намалена физическа активност. Но това може да се дължи и на ендокринно заболяване. Затова трябва да се изследват хормоните на детето и да се предостави тази информация на лекаря.
Неглижирането на този проблем отстрана на родителите може да доведе до много големи нарушения в организма на детето. То може да се превърне във възрастен с така наречения „метаболитен синдром“. Това кардинално нарушение на метаболизма може да включва много сериозни последици, като например захарен диабет и съдови нарушения.
Ниското тегло също е тревоже признак,.Така детето изостава в развитието си. Бързото отслабване в кратък период от време от трета страна може да се дължи и на ендокринно заболяване, което трябва да се открие и лекува. И тук се изследват хормони и се прави консултация с детски ендокринолог.
3. Един не много известен фактор, който родителите подценяват е цвета на кожата на детето и появата на различни пигментации и грапавини по нея. Появата на такива кожни отклонения може да е показател за заболяване на надбъбречната кора.
Ако детето е с наднормено тегло и има вече ендокринен проблем и в последствие получи тъмни грапавини в областта на лакти , подмишници и врат – това е показател за втори ендокринен проблем. Стриите по тялото изискват също ендокринологична консултация.
4. Окосмяването.
Прекомерното / ненормално / окосмяване при момичетата по време на пубертета е тревожен фактор. Задължителни мерки трябва да се вземат и спешно изследване на хормоните се налага при момичета , които освен окосмяването, имат и проблем с месечния цикъл
5. Щитовидната жлеза
Ако майката или бабата в семейството страдат от проблеми с щитовидната жлеза, внучката , навлизайки в пубертета, има вече фамилната обремененост за това заболяване. Дали ще го отключи или не зависи от много фактори..
6. Правилно или неправилно развитие на вторичните полови белези
Пубертетът при момичетата започва след 9 – тата година, а при момчетата след 10 – тата. Обърнете се към специалист и изследвайте хормоните на детето си, ако забележите окосмяване или увеличаване на гръдните жлези преди тази възраст.
Ако съответно след тази възраст пък липсва развитие на вторичните полови белези, това също трябва да се изследва. Ако до 14 години при момичетата и до 16 години при момчетата няма развитие на вторични полови белези, за това също трябва да се предприеме лечение при специалист.
МДЛ“ Бодилаб“ остава до Вас в намирането на точни отговори на Вашите здравословни проблеми чрез точен анализ, модерни и коректни изследвания!
За повече информация можете да ги посетите на място на ул. Лъдженска 1В в гр. Сливен или да се обадите на 0877/ 02 84 66 и 044/66 27 25

Най-съвременни молекулярни и генетични изследвания в „Бодилаб“ и МЦ „Лайф“ – гр. Сливен в партньорство с NM Genomix

Най-съвременни молекулярно-генетични изследвания в сферата на  пренаталната диагностика, психиатрията, онкологията, здравната профилактика и други области, вече са част от портфолиото на  МДЛ „Бодилаб“ и Медицински център „Life“ – гр. Сливен.

Като следствие от постоянния ни стремеж да предоставяме на своите пациенти иновативни и висококачествени медицински услуги, вече можем да предложим нови, по-добри решения за здравето, базирани  на генетични изследвания. Компанията NM Genomix е лидер в предлагането на тестове за персонализирана медицина и повече от десетилетие прави достъпни за българските пациенти иновативни генетични изследвания, разработени от високотехнологични лаборатории в Европа и САЩ.

Сред изследванията, които можете да направите в МДЛ “Бдилаб“ са:

 • Пренатест (Prenatest)- неинвазивен пренатален тест за установяване на генетични аномалии при плода, приложим от ранен етап на бременността. Тестът е точен (99.8%), безопасен (неинвазивен, взима се кръвна проба от майката) и надежден (анализира се директно ДНК на бебето). Предлага се в пакети с покритие от единични хромозомни аномалии до пълен хромозомен анализ;
 • Бейби Некст (Baby Next) -скрийнинг за новородени, анализиращ 220 гена за 222 генетични заболявания, които, при навременно откриване, подлежат на лечение или повлияване чрез медикаменти, промени в хранителния режим и други терапии;
 • Онко Дийп (Onco Deep), Онко Риск (Onco Risk), хистопатология в Германия – онкологично портфолио от тестове за установяване на генетична предразположеност към ракови заболявания, за потвърждаване на диагноза или избор на най-подходяща таргетна и/или химиотерапия;
 • Джен Про (Gen Pro) – фармакогенетичен тест за намаляване на процеса проба-грешка в назначаването на терапия на пациенти с психиатрични диагнози;
 • Тест за измерване на дължината на теломерите – установява биологичната възраст на организма като своеобразна молекулярна оценка на общото здравословно състояние;
 • Грижовно ДНК (Mindful DNA) – тест за установяване на по-висок риск от отключване на различни групи заболявания и персонализирани препоръки за превенция на база на установения риск.

Отрийте пълната гама генетични и молекулярни изследвания и попитайте нашите специалисти на място в МДЛ „Бодилаб“ на адрес: гр. Сливен  ул.“Лъдженска“1-В. телефони:044/66 27 25 и 0877 02 84 66., както и на сайта ни – www.bodylab-bg.com

МБЛ”Бодилаб” откри нова приемна регистратура в МЦ”Св. Иван Рилски” / До Окръжна Болница – гр. Сливен/. Адрес: гр. Сливен ул. “Криволак”9

Скъпи съграждани,

МДЛ “Бодилаб“ отвори нова приемна регистратура в МЦ „Св. Иван Рилски“ , находяща се на ул. „Криволак“ 9. Тя е в непосредствена близост до Кардиологичен център „Инакор“ и  на около 100 метра от Окръжна болница – гр. Сливен.

Удобната локация и високо квалифицираните специалисти ще задоволят и най – високите изисквания в сферата на клиничните лабораторни изследвания.

Лабораторията разполага със съвременна апаратура като можете да получите Вашите резултати от изследвания същият ден  на място или чрез проверка онлайн в нашият сайт. Имаме сключен договор с НЗОК.

Натрупаният с годините опит от „Бодилаб“ ще продължи да защитава Вашето доверие!

Очакваме Ви! Телефон за връзка в новата приемна регистратура: 0876 /71  18 31

Работно време:  От понеделник до петък:

07.30 – 16.00 ч.  Почивка : 12 – 12.30 ч.

Събота – Пациенти се обслужват в Централната ни приемна на ул. „Лъдженска“ 1- В от 08.00 до 14.00 ч. Неделя – почивен ден!

н

 

Пренатест „ СТАНДАРТ“ – Спокойствие за Вас и бебето Ви!

Пренатест „ СТАНДАРТ“ – Спокойствие за Вас и бебето Ви!

Ако искате да бъдете сигурна по време на своята бременност, възползвайте се от пренатест “Стандарт”. Той дава изчерпателна информация за хромозомите на плода Ви, без риск от спонтанен аборт, който е налице при инвазивна процедура, само чрез кръвна проба от майката!

“Пренатест” е надежден и безопасен пренатален тест за установяване на най-честите генетични аномалии при бебето още от най-ранна бременност.
Генетично изследване се извършва се в една от най – престижните германски лаборатории Lifecodexx – Германия.
Пакаетът Пренатест “Стандарт” включва:
– Пол на плода;
– Откриване с абсолютна доказуемост на Синдром на Даун, Синдром на Едуардс и Синдром на Патау.
– Приложим още в 9 – та гестационна седмица!
– Напълно безопасен – взима се кръвна проба само от майката!
– Точността на анализа е 99.8% и се извършва в лаборатория „Lifecodexx“ – Германия!

Радвайте се на спокойна бременност!
Заявете Вашият пренатален тест чрез записване на удобен за Вас час в МДЛ „Бодилаб“ гр. Сливен ул. Лъдженска 1 – В.
Телефон 044/662725
Мобилен телефон: 0877 / 028466
Имейл : bodylab@abv.bg

„Пренатест Смарт“ -Разумният избор на бъдещите майки!

МДЛ “Бодилаб” представя: Пренатест СМАРТ!
 
„Пренатест Смарт“ -Разумният избор на бъдещите майки!
 
Генетично изследване извършващо се в една от най – престижните германски лаборатории се предлага в гр. Сливен единствено от МДЛ „Бодилаб“.
 
–  Предлагаме най-добра цена на пазара на този вид изследване!
–  Първият и най – доказан в България и Европа Неинвазивен пренатален тест за откриване на Синдром на Даун и точно доказване на плода на бебето !
   Пренатест СМАРТ е Вашият категоричен генетичен отговор за наличието или не на Синдром на Даун на плода по         време на Вашата бременност. Синдромът е най – често срещаната генетична аномалия в съотношение 1:700.
– Приложим още в 9 – та гестационна седмица!
– Напълно безопасен – взима се кръвна проба само от майката!
– Точността на анализа е 99.8% и се извършва в лаборатория „Lifecodexx“ – Германия!
– Над 4000 български семейства се довериха на сигурността на „Пренатест Смарт“
– Резултат в рамките на 7 работни дни!
 
Радвайте се на спокойна бременност!
Заявете Вашият пренатален тест чрез записване на удобен за Вас час в МДЛ „Бодилаб“ гр. Сливен ул. Лъдженска 1 – В.
Телефон 044/662725
Мобилен телефон: 0877 / 028466
Имейл : bodylab@abv.bg

МДЛ „Бодилаб“ предлага на своите пациенти и най-съвременните генетични изследвания !

МДЛ „Бодилаб“ предлага на своите пациенти и най-съвременните генетични изследвания !

Най-актуалните генетични и молекулярни изследвания за пренатална диагностика, оптимизация на лечението на психиатрични и онкологични заболявания и превенция на здравето на базата на ДНК анализ  са достъпни за пациентите от Сливен и областта.

Като част от постоянния стремеж да осигури на пациентите най-модерните и иновативни медицински услуги МДЛ “Бодилаб” започва партньорство с „НМ Дженомикс“.  Компанията e лидер във високотехноогичните генетичните генетични изследвания, разработени от най- реномираните лаборатории в Европа и САЩ.

Сред изследванията, откоито можете да се възползвате в МДЛ“Бодилаб“ са:

 1. Неинвазивни пренатални тестове за установяване на генетични аномалии у плода, приложими от ранни срокове на бременността.  Те са напълно безопасни за бебето и майката. Това става чрез изолиране на ДНК материал на плода от кръвна проба, взета от бременната жена. Тестовете са с точност над 99.8% . Те включват широк спектър от аномалии от Синдрома на Даун до пълен хромозомен анализ.
 2. Скрининг за новородени, анализиращ220 гена за 222 метаболитни заболявания, които могат да бъдат повлияни чрез медикаменти на базата на генетичен анализ.
 3. Широк спектър изследвания за превенция, диагностика и избор на терапия при онкологични заболявания чрез анализ на ДНК материал за предразположеност към развитието на ракови заболявания . Прави се индивидуален молекулярен анализ за правилната диагностика и персонализация на лечението.
 4. Фармакогенетични тестове за избор на терапия при психиатрични заболявания чрез ДНК анализ. Те предоставят информация за ген-лекарствени взаимодействия, които изменят стандартно очаквания отговор към най – често приложимите медикаменти в психиатричната практика.
 5. Генетични тестове за подобряване качеството на живот и забавяне процеса на стареене на организма. Тестът определя генетичната предразположеност към няколко групи заболявания, свързани с метаболитните процеси, когнитивната и мозъчна функция  чрез разработване на индивидуален план за превенция.

Отрийте пълната гама генетични и молекулярни изследвания, предоставяни от НМ Дженомикс  на сайта ни :

www. Bodylab – bg.com и чрез специалистите на място  в МДЛ“Бодилаб“ гр. Сливен.

Адрес: централна приемна: гр. Сливен ул. Лъдженска 1 – В. Телефони за връзка: 0877 028466, както и 044/662725

МДЛ “Бодилаб”представя нов диагностичен пакет за скрининг срещу Коронавирус

МДЛ „Бодилаб“ представя нов пакет, който представлява набор от изследвания, които дават информация за състоянието на организма Ви при евентуално заразяване с Коронавирус.
 ПКК – Пълна кръвна картина – с 27 показателя.
 Д – димер (D-dimer)
 ЛДХ – LDH
 C-реактивен Протеин (CRP)
 Феритин (Ferritin)
 SARS-CoV-2 IgG
 SARS-CoV-2 IgM

Цена на пакета: 65 лв.

МДЛ „Бодилаб“ предлага Бърз тест за качествено откриване на кръвни антитела IgG + IgM срещу COVID-19.

МДЛ „Бодилаб“ предлага Бърз тест за качествено откриване на кръвни антитела IgG + IgM срещу COVID-19.

За целта си запишете предварително час на телефони:

044 66-27-25 ; 0877 028 466

Изследването е подходящо за скрининг на пациенти със съмнения за инфекция с Ковид-19. /Covid-19/ или т.нар.”корона вирус”. То дава информация в две посоки – дали сте преболедували вируса или дали в момента развивате инфекция към вируса. Този тест е тип „касета“ и наподобява тестовете за бременност. Резултат до 20 минути.

“ IgG” и” IgM “ са съкращение съответно на термините Имуноглобулин М и Имуногобулин Г и по тяхната наличност в кръвта се съди дали инфекцията е стара или присъстваща/ настояща/ . По данни на производителя тестът е с чувствителност и достоверност над 97%.

Тестът е особено показателен за втората половина на заболяването, когато вече в тялото е започнала “антитяловата” продукция. При настъпила вирусна инфекция първо се синтезират в телата ни имуноглобулини от клас IgM . Това става няколко дена след началните симптоми на болестта или поне седмица от контакт с болен от корона вирус /межу 7 и 10 дни от установяване на контакта /.На по-късен етап се синтезират имуноглобулините от клас „IgG”/ около 20 дни след контакта /.

Така общо казано образуването им се случва най – рано 10 -14 дни от старта на инфекцията. Ако тестът се направи по-рано , може да покаже фалшиво отрицателен резултат. Тоест може да се пропусне сигурност.

Затова Ви съветваме или да изчакате образуването на антитела в тялото Ви и да направите един допълнителен тест по- късно. Препоръчва се извършването на два теста през период от 15-20 дни за 100% валиден резултат.

Цената на 1 тест е 26 лв.

Ние, в МДЛ“ Бодилаб“‘ се стараем помогнем в борбата с епидемията, защото колкото повече хора се тестват, толкова е по-добре за всички нас като общество.

Използването на тестовете е одобрено от регулаторните органи в ЕС и е включено в препоръчаните от Световната здравна организация.

Цената е около десет пъти по-ниска от тази на тестовете за PCR. Двете методики обаче / бърз тест и PCR тест / са съвсем различни и детектират две коренно различни неща. PCR засича самата вирусна частица в кръвта, а бързият тест засича “имуноглобулини” – антитела срещу вируса.

Изследването няма да бъде анонимно и ще се извършва само след предоставяне на лична карта. Положителните резултати ще се докладват на РЗИ-гр. Сливен, от чиято компетентност са следващите мерки.

Благодарим Ви за разбирането! Бъдете здрави!

Kлинична лабороратория “Бодилаб” разполага с бърз /10 минутен/ тест за откриване грипни вируси тип А и Б.

Клинична лабороратория “Бодилаб” разполага с бърз /10 минутен/ тест за откриване грипни вируси тип А и Б. Резултатът от изследването ще бъде готов до 10 мин след взимане на носно – гърлен секрет.
Промоционална цена на изследването : 14 лв.

За целта при първи симптоми на неразпоожение ни посетете на място в Централната лаборатория на “Бодилаб” – гр. Сливен, ул. “Лъдженска” 1В.
Грип / лат. наименование инфлуенца – Influenza / е остро инфекциозно заболяване, представляващо една от най-заразните инфекции. Причинява се от грипни вируси тип А и Б, като усложненията от тях могат да доведат до сериозно заболяване. Грипът има въздушно-капков механизъм на предаване.Ранното откриване на грипния вирус помага за значителното ограничаване на разпространението на вируса и намалява тежестта на грипната инфекция.
Бързите тестове подпомагат и на лекарите във взимането на лечебни терапии за пациентите. Те дават отговор на въпроса далида се предписват специфични антивирусни лекарства, а тези медикаменти иматнай-голям ефект, ако се приложат в първите часове на заболяването.
С промоционалната цена на изследването и даване на резултат до 10 минути, “Бодилаб” доказва, че се грижи за адекватното диагностициране на своите пациенти. За да се изследвате не е нужно направеление от личен лекар и е добре дани посетите в първите часове на неразположение / до 24-48 часа от почустването на неразположение/
Най-честите симптоми на грип включват:

– главоболие; втрисане; повишена температура;мускулни и ставни болки; обща отпадналост, запушен нос, възпалено гърло, кащлица. В някои случаи и разтройство.

Вашето здраве е наш приоритет! Очакваме Ви!

Поради засиленият интерес от Ваша страна  ще можете да се възползвате от 15% намаление при изследване на основни показатели “Биохимия” и “Хематология” и през месец АПРИЛ 2020  г.

За целта не е нужно мед. направение или запазване на час. Просто ни посетете на място в една от нашите 5 манипулационни. Резултатите ще получите още същия ден. Ще имате възможност да ги проверите и по електронен път.

Не забравайте, че профилактиката е най – добрият начин да се погрижите за здравето си!