Микробиологичната лаборатория на МЦ”Лайф – Сливен” предлага Бърз тест за откриване на трихомони (Тrichomonas vaginalis)

Трихомоназата (Trichomonasis) е една от най-честите полово предавани инфекции в днешно време. Засяга предимно мъже и жени на възраст между 16 и 30 години.

Начин на заразяване
Най-често се предава при полов контакт без предпазни средства, но съществува макар и малка възможност да бъде предадена и при ползване на общи вани, кърпи, дамски душове, басейни. Имунитет не се придобива и многократно заразяване е възможно.

Имунохроматографският тест  в  МЦ”Лайф – Сливен” е бърз антигенен тест, който цели да открие наличие на антигени от трихомони в изследвания биологичен материал. Trichоmonas vaginalis е едноклетъчен патоген, предаван по полов път. Води до инфекции в урогениталния тракт и сериозни усложнения като възпаление на фалопиевите тръби и яйчниците, ендометрит, цистит, пиелонефрит, а при мъжете – възпаление на семенните мехурчета или простатит.

Показания за провеждане на теста:

Инкубационният период на трихомониазата е сравнителни кратък – 5-15 дни. Общи признаци на инфекцията са:
• болка при уриниране;
• болезнен полов акт;
• сърбеж на гениталиите;
• ерозия и язвени лезии на гениталните органи;
• при жените се наблюдава жълто-зелен, пенлив секрет от влагалището;
• възпаление и зачервяване на вулвата.
• При хроничното протичане на инфекцията може да настъпят усложнения, които да доведат до стерилитет
При мъжете е характерна появата на слузест секрет от урогениталния канал, а в последствие се появява обрив на главата на пениса. Може да се появи кръв в спермата.

Усложнения при трихомоназа:

Ако не се лекува, трихомониазата води до:

♦ възпаление на маточните тръби – неустановена и нелекувана трихомоназата може да се разпространи към маточната шийка и фалопиевите тръби, което може да доведе до фертилни проблеми (проблеми със забременяване).
♦ възпаление на простатата – при дълго носителство без лечение, инфекцията може да премине към простатата и епидидимита, в резултат на което могат да бъдат засегнати репродуктивните способности у мъжа
Трихоми и бременност
Трихомоназата е от особено значение по време на бременност. Бременни жени с трихомоназа, са изложени на повишен риск от:
♦ преждевременно раждане
♦ раждане на недоносени бебета
♦ макар и рядко може да провокира спонтанен аборт

Биологичен материал за изследване:
I. Урина
• Подготовка. Не консумирайте храни, които оцветяват урината като цвекло и моркови ден преди изследването. Не приемайте диуретици, доколкото това е възможно.
• Вземане на проба. Анализът се прави на първата сутрешна урина. Направете тоалет на гениталиите с топла вода и сапун, не подсушавайте. Започнете да уринирате. Средната струя е най-подходяща за анализ, затова подложете стерилния контейнер под струята по средата на уринирането. Между 3 и 10 ml са достатъчни. В рамките на два часа трябва да занесете контейнера с урина в лаборатория.

II.вагинален секрет или физиологичен разтвор, приготвен от вагинална натривка.