Микробиологично изследване на урина в Микробиологичната лаборатория на МЦ”Лайф-Сливен”

Изследване на стерилна урина 

На вниманието на пациентите на Микробиологична лаборатория към МЦ“Лайф – Сливен“ ООД представяме изискванията за вземане на проби за биологичен материал, към които да се придържате, за да бъдат проведени изследванията Ви възможно най-качествено .

Защо да се изследвате?

За диагностициране на инфекция на пикочните пътища.

Кога да се изследвате?

Ако имате симптоми на инфекция на пикочните пътища, като например болка по време на уриниране, необходимост от по-често уриниране или мътна урина.

Най-честите случаи налагащи изследване на уринарния тракт: цистит, простатит, цистопиелит, пиелонефрит, неясно температурно състояние, предоперативна подготовка.

При изолиране на патоген в стерилната урина Ви препоръчваме антибиограма, съобразена със съответния причинител, за да осъществите ефективно лечение. Антибиограмата съдържа антибиотици, които са тествани за чувствителност срещу микроорганизма изолиран в конкретния пациент. Затова антибиограмата е индивидуално и специфично назначавано изследване!

Изисквания, свързани с даването на биологичен материал:

*Предишното уриниране трябва да е най – рано 4 часа преди изследването ( най – добре след ставане от нощен сън );

*Взема се първа сутрешна урина, като Задължително се извършва тоалет с вода и сапун ( интимен гел ) без подсушаване преди уринирането; Тоалетът на външните полови органи е абсолютно задължителен.

*Взима се проба от средната струя на урината. Като количество е нужно – 10 – 20 мл. Първата порция и последната порция урина не са подходящи като биологичен материал за изследване.

*Предварително трябва да си набавите стерилен контейнер за урина, закупен от аптека. Той се затваря веднага след отделянето на урината.

*Транспортира се до микробиологичната лаборатория най – късно до два часа след вземане на материала на стайна температура.

 • При деца под 3 годишна възраст – след хигиенен тоалет на гениталиите с вода и сапун се изчаква първото сутрешно уриниране , средната порция от урината се отделя директно в контейнера, пропуска се навън последната порция урина.
 • При невъзможност манипулацията да се извърши по описания начин, след хигиенен тоалет на гениталиите на детето, стерилният контейнер се отваря внимателно / без да се замърси вътрешната му част и капачката/ и се фиксира с подходяща лепенка върху външните полови органи, така че отделената урина да се събира в него.

Най-чести причинители на уроинфекции са следните микроорганизми:

 • E.coli
 • P.mirabilis
 • S.saprophyticus
 • S.epidermidis – негативни стафилококи
 • Стрептококи
 • Ентерококи
 • Candida
 • Mycobacterium tuberculosis
 • Haemophilus influenzae
 • C.trachomatis
 • Mycoplasmahominis
 • U.urealyticum
 • Corynebacterium urealyticum

Изследването на обикновена урина е рутинна стъпка в диагностиката и проследяването на много заболявания.

Микробиологичната лаборатория към МЦ”Лайф” се намира на адрес: град Сливен ул.”Лъдженска”5 / точно срещу Централната регистратура на Клинична лаборатория”Бодилаб”, която също е част от МЦ”Лайф”/

Телефон за връзка: 0877/02-84-74

Работно време: Понеделник – Петък от 7.30 до 18.00 ч.

Събота : 08.00 – 14.00 ч.

Неделя – почивен ден;

Нова инициатива от МЦ”Лайф: – “Консултирайте се с нашия лекар – микробиолог!”

Уважаеми пациенти,

Задайте своя въпрос в писмена форма  в областта на микробиологията и вирусологията към нашия лекар- микробиолог!

Можете да прикачите файлове със съществуващи документи относно Вашето състояние.Ще получите лекарско мнение какво изследване е удачно за Вас да направите съобразно състоянието Ви!

Няма удобно време за боледуване! Организирайте времето си и си спестете чакането! След като Вашата ситуация бъде разгледана, то Вие ще получите писмен отговор възможно най – скоро..

Можете да се свържете с нас на имейл:     bodylab.sliven.ladzhenska@gmail.com

телефон: 0877/02-84-74

Микробиологичната лаборатория към МЦ”Лайф” се намира на адрес: град Сливен ул.”Лъдженска”5 / точно срещу Централната регистратура на Клинична лаборатория”Бодилаб”, която също е част от МЦ”Лайф”/