Работно време на Клинична лаборатория “Бодилаб” към МЦ”Лайф” по време на официалните празнични дни през месец МАЙ 2023 г.

Уважаеми пациенти,

Клиничната лаборатория ще работи  за Вас и по време на официалните празнични дни на месец май 2023 на :

1 май от 8 до 14 ч. 

6 май от 8 до 14 ч. 

8 май от 8 до 14 ч. 

24 май от 8 до 14 ч. 

Във всички останали следващи делнични дни сме с нормално работно време от 7.30 до 18 ч. В съботните дни работим от 08.00 – 14.00 ч. Неделя – почивен ден.

За повече информация можете да ни откриете: Град Сливен ул. „Лъдженска”1В

Телефон за връзка с нас:  044 66-27-25 ; мобилен: 0877 028 466

Доверете се професионализма ни! Вашето здраве е наш приоритет!

Великден – 2023! Празнично работно време на Приемна регистратура за клинични,микробиологични и вирусологични изследвания Нова Загора към МЦ “Лайф” -Сливен

Уважаеми пациенти,

Нашата лаборатория в Нова Загора ще работи на 14,15,17 април ( петък, събота и понеделник ) от 8 до 14 ч. Във всички останали дни сме с нормално работно време от 7.30 до 16 ч.

Можете да ни откриете на адрес: гр. Нова Загора ул. ‘Петко Енев” 29  ( до светофарите ). Тел:0876711825

Доверете се професионализма ни! Вашето здраве е наш приоритет!

МЦ”Лайф” Ви  пожелава щастлив Великден с любимите хора!

 

Микробиологичната и Вирусологичната лаборатория към МЦ”Лайф-Сливен” ще работи за Вас и по време на празничните дни -Великден 2023

Работно време във връзка с предстоящите Великденски празници 2023 на Микробиологична и вирусологична лаборатория към МЦ”Лайф – Сливен”!

Уважаеми пациенти,

Микробиологичната и Вирусологичната лаборатория ще работи  за Вас на 14,15,17 април ( петък, събота и понеделник )от 8 до 14 ч.

Единственият ни почивен ден е 16 април ( неделя ).

Във всички останали дни сме с нормално работно време от 7.30 до 18 ч. За повече информация можете да ни откриете: Град Сливен ул. „Лъдженска”5 / точно срещу Централната регистратура на “Бодилаб” на ул. Лъдженска” /

Телефон : 0877 / 02-84-74     +    044 / 64 – 00 – 77

МЦ”Лайф” Ви  пожелава щастлив Великден с любимите хора!

 

Великден 2023 – Работно време на Клинична лаборатория “Бодилаб” към МЦ”Лайф – Сливен

Уважаеми пациенти,

Клиничната лаборатория ще работи  на 14, 15, 17 април  от 8 до 14 ч. 

Единственият почивен ден ще бъде 16 април 2023 / неделя /.

Във всички останали следващи делнични дни сме с нормално работно време от 7.30 до 18 ч. За повече информация можете да ни откриете: Град Сливен ул. „Лъдженска”1В

Телефон за връзка с нас:  044 66-27-25 ; мобилен: 0877 028 466

Доверете се професионализма ни! Вашето здраве е наш приоритет!

МЦ”Лайф” Ви  пожелава щастлив Великден с любимите хора!

Поздрави от екипа на МЦ”Лайф” по случай Световния ден на здравето и Професионален празник на здравния работник!

Екипът на МЦ”Лайф” отправя искрени  поздравления към всички колеги и работещи в сферата на здравеопазването по повод 7 април – Световния ден на  здравето и професионален празник на здравния работник!

7 април е денят, в който обществото обръща внимание на най -важната човешка ценност – здравето . Всички ние се обръщаме с благодарност и дълбоко уважение към  усилията, всеотдайността и безрезервната Ви готовност за помощ и подкрепа на лекари, медицински лаборанти, медицински сестри, химици, биолози, санитари, административен персонал , акушерки, дентални медици, фармацевти, здравни работници, специалисти по здравни грижи и др. Затова днес от все сърце Ви благодарим за неуморната енергия, която влагате в професията и за издигането на нейния авторитет!

Желаем Ви да сте здрави и да успеете да съхраните онази съзидателна енергия, която Ви дава сили да работите с усмивка, да преодолявате трудностите и да бъдете професионално удовлетворени!

Честит празник!

Микробиологичната лаборатория на МЦ”Лайф – Сливен” предлага Бърз тест за откриване на трихомони (Тrichomonas vaginalis)

Трихомоназата (Trichomonasis) е една от най-честите полово предавани инфекции в днешно време. Засяга предимно мъже и жени на възраст между 16 и 30 години.

Начин на заразяване
Най-често се предава при полов контакт без предпазни средства, но съществува макар и малка възможност да бъде предадена и при ползване на общи вани, кърпи, дамски душове, басейни. Имунитет не се придобива и многократно заразяване е възможно.

Имунохроматографският тест  в  МЦ”Лайф – Сливен” е бърз антигенен тест, който цели да открие наличие на антигени от трихомони в изследвания биологичен материал. Trichоmonas vaginalis е едноклетъчен патоген, предаван по полов път. Води до инфекции в урогениталния тракт и сериозни усложнения като възпаление на фалопиевите тръби и яйчниците, ендометрит, цистит, пиелонефрит, а при мъжете – възпаление на семенните мехурчета или простатит.

Показания за провеждане на теста:

Инкубационният период на трихомониазата е сравнителни кратък – 5-15 дни. Общи признаци на инфекцията са:
• болка при уриниране;
• болезнен полов акт;
• сърбеж на гениталиите;
• ерозия и язвени лезии на гениталните органи;
• при жените се наблюдава жълто-зелен, пенлив секрет от влагалището;
• възпаление и зачервяване на вулвата.
• При хроничното протичане на инфекцията може да настъпят усложнения, които да доведат до стерилитет
При мъжете е характерна появата на слузест секрет от урогениталния канал, а в последствие се появява обрив на главата на пениса. Може да се появи кръв в спермата.

Усложнения при трихомоназа:

Ако не се лекува, трихомониазата води до:

♦ възпаление на маточните тръби – неустановена и нелекувана трихомоназата може да се разпространи към маточната шийка и фалопиевите тръби, което може да доведе до фертилни проблеми (проблеми със забременяване).
♦ възпаление на простатата – при дълго носителство без лечение, инфекцията може да премине към простатата и епидидимита, в резултат на което могат да бъдат засегнати репродуктивните способности у мъжа
Трихоми и бременност
Трихомоназата е от особено значение по време на бременност. Бременни жени с трихомоназа, са изложени на повишен риск от:
♦ преждевременно раждане
♦ раждане на недоносени бебета
♦ макар и рядко може да провокира спонтанен аборт

Биологичен материал за изследване:
I. Урина
• Подготовка. Не консумирайте храни, които оцветяват урината като цвекло и моркови ден преди изследването. Не приемайте диуретици, доколкото това е възможно.
• Вземане на проба. Анализът се прави на първата сутрешна урина. Направете тоалет на гениталиите с топла вода и сапун, не подсушавайте. Започнете да уринирате. Средната струя е най-подходяща за анализ, затова подложете стерилния контейнер под струята по средата на уринирането. Между 3 и 10 ml са достатъчни. В рамките на два часа трябва да занесете контейнера с урина в лаборатория.

II.вагинален секрет или физиологичен разтвор, приготвен от вагинална натривка.

Микробиологичната лаборатория на МЦ“Лайф – Сливен“ предлага микробиологично изследване на еякулат

Защо да се тествате?
Изследването се налага при съмнение за урогенитална инфекция. Вашите оплаквания могат да се изразяват в следните симптоми:
• Сърбеж
• Дизурия
• Секреция
• Обрив в гениталната област
• Стерилитетни проблеми
• Инфекции у партньорката
• Изследване преди урологични операции.
• Специфична миризма
• Зачервяване на пениса
• Диагностицирани или съмнение за наличие на такива проблеми при сексуалния партньор
• Сексуален контакт без предпазни мерки
• Болка или парене при уриниране
• Често уриниране или чести позиви за уриниране
• Позиви за уриниране по време на нощния сън
• Предстоящи процедури, с цел забременяване на партньорката

Необходима ли е подготовка за теста?

Да. Еякулат се взима след предварителна хигиена и тоалет на тялото и ръцете. Отделянето на материала е в предварително подготвен стерилен контейнер като трябва да се донесе максимално бързо в лабораториятa, за да бъде изследван.
В МЦ“Лайф“ се приемат всички видове секрети за микробиологично изследване – очен, ушен, гърлен, носен, храчка, вагинален, уретрален, раневи, простатен, урина, кръв и други. Резултатите се получават от 3 до 5 работни дни.
Адресът, на който Ви очакваме, е град Сливен, ул.“Лъдженска“ 5 ( точно срещу Централната регистратура на Клинична лаборатория „Бодилаб“ , която също е част от МЦ“Лайф“ )
При въпроси можете да ни откриете на телефон: 0877/02-84-74.
Очакваме Ви!