„Лечение чрез движение! За какво ни помага кинезитерапията?” – интервю с Иван Иванов, старши рехабилитатор в МЦ “Лайф”Сливен

Липса на физическа активност…. Проблеми с гръбначния стълб и кръста… Болки и травми, причинени от стрес, погрешното прилагане на упражнения, неправилна стойка, физическото претоварване….Всеки от нас се е сблъсквал с поне едно или няколко от тези състояния, характерни за съвременния начин на живот. Съвкупността от стрес и нездравословни навици ни водят към едно цялостно нездравословно поведение, чиито последици са различни за различните хора, понякога много болезнени и могат да доведат до загуба на гъвкавостта на мускулатурата и правилната стойка на тялото. Като прибавим и нарастващия процент на застаряващото население в България, не е никак изненадващо, че броят на хората с нарушени функции на опорно-двигателния апарат непрекъснато нараства.
Кинезитерапия произлиза от „kinesis“ – движение и „therapy“ – терапия и буквално означава лечение чрез движение. Това е самостоятелна медицинска дисциплина, опираща се на опита и постиженията на всички останали медицински сфери.
Г-н Иван Иванов е старши рехабилитатор в  МЦ“Лайф“ с над 15 години опит и професионални интереси в областите хронична и остра болка в гръбначния стълб, травми и възпаления на долни и горни крайници, спортни травми, лечение на главоболие. Специалист е в следоперативното възстановяване на опорно-двигателния апарат.
Завършил специалност “Медицинска рехабилитация – кинезитерапия” в Медицински колеж град Става Загора. Работил е и няколко години в Специализирана болница за рехабилитация –филиал гр. Павел баня.
Систематизирано с няколко думи той е човекът, който работи с желание и винаги обръща необходимото внимание на пациентите. Те споделят, че той не само облекчава, но и лекува съществуващите проблеми. Определят го като много добър терапевт с богат професионален опит и прекрасно отношение и че без колебание биха го препоръчали на нуждаещите се.
Задаваме на г-н Иванов няколко въпроса:
В: Здравейте, г-н Иванов, Благодарим Ви, че се съгласите да ни отделите от времето си с цел да Ви зададем няколко въпроса свързани с Вашата специалност. Може ли движението да разболее? Оказва се, че независимо от нашата възраст ние никога не сме подготвени за внезапната болката, получена при спортни травми , на работа или в ежедневието
О: Да, така е. Но нека да отговоря на въпроса Ви с въпрос. А да не би обездвижването да не убива?! Много заболявания са провокирани именно от него, но ние не си даваме сметка за това. Говорим за здравословен начин на живот, но подценяваме движението. А именно чрез него подтикваме всички възстановителни сили в организма си. Да не забравяме, че прогресът се изразява именно в малките стъпки – да изкачим стълбите в блока до апартамента си вместо да ползваме асансьор, да се разходим в парка пеша, да покараме колело или да направим кратка разходка в планината. Разбира се, всеки организъм е различен и именно ролята на кинезитерапевта е да оредели вида на „лекуващото, полезно движение“, което би ни възстановило по-бързо.
В: Как гледате на своята професия? Какво бихте искали да кажете на хората във връзка с нея?
О: Никога не забравям, че всеки пациент е един различен свят, всеки има своята история. Макар и различни, това, което обединява всички е, че те ме търсят за помощ, съвет и лечение. Аз се чувствам отговорен пред тези техни очаквания. Но и не само към тях. Отговорен съм и към семействата им, които също се тревожат за здравословното състояние на своя близък. Същевременно има и друг чисто психологически нюанс, при който пациентите крият от своите близки реалното си състояние с цел да не ги притесняват. Затова трябва да съм много внимателен и отговорен. Професията ми е свързана с каузата на моя живот, а именно да бъда полезен на хората.
В: Как точно действа кинезитерапията на практика?
О: Всички системи в човешкия организъм се контролират от вегетативната нервна система. За една секунда тя контролира 43 триолиона процеса. Всяко заболяване е израз на някакъв дисбаланс и именно тук идва главната роля на кинезитерапията – внимателно да изпраща сигнали до вегетативната нервна система с цел правилната й „настройка“. Най – правилния начин е да й се въздейства на определени зони. Действа се в определена последователност. Прилагат се реални клинични достижения и апаратура с цел да се повлияе на съкращението на мускулните влакна и тяхното влияние на опорно – двигателния апарат. Всичко това е строго индивидуално, разбира се. Постепенното обучение в правилните движения дава добри резултати като пациента ги възприема положително, с чувство на релакс и облекчение. Искрено вярвам, че чрез кинезитерапия могат да се постигнат невъобразими неща!
В: За кои заболявания е подходяща кинезотерапията?
О: Заболяваванията, при които можем могат да бъдат групирани в няколко направпения:
I: Ортопедични:
  • фрактури ( счупвания на кост или кости );
  • луксацио ( изкълчване );
  • дископатия;
  • дискова херния;
  • гръбначни изкривявания;
  • възстановявания след скъсвания на сухожилия, мускули, лигаменти ( предни кръстни връзки, връзки с всяка една става ), ставни капсули, менисци;
  • Тендинити, тендовагинити, инсреционит, импийджмънт, адхезивен капсулит, периартрит и др.
II: Ревматологични:
  • Коксартроза, гонартроза, спондилоартроза, остеохондроза, спондилолистеза, латерален епилокондилит ( тенис лакът ), голф лакът, и други.
III: Неврологични:
  • ИНСУЛТ, Множествена склероза ( МС ), Паркинсон, мускулна дистрофия, радикулит, неврит, диабетна полиневропатия.
В: Как може пациент да се свърже с Вас? Разкажете ни повече за МЦ“Лайф“Сливен.
О: За мен е чест и привилегия да бъда част от екипа на МЦ“Лайф“ град Сливен.
Намира се на ул.“Лъдженска 1“В . / www.life-sliven.bg /
В него екип от специалисти ще Ви помогне за всички онези болезнени проблеми, които животът ни поднася след контузия, злополука, болест, спортни травми при деца и възрастни. Центъра предлага всички процедури на физиотерапията и кинезитерапията. Оборудван с апаратура на американската фирма „Чатануга“ и други водещи европейски производители. В центъра се осъществява и водолечение.
—————————————————————————————————————–
Г-н Иванов знае, че за да бъде добър, непрекъснато трябва да надгражда своите умения и знания. Ето защо, според него, добрият рехабилитатор не спира да се информира, да търси и да учи за новите тенденции в своето амплоа.
Той обяснява всичко на пациента си, образова го и му говори разбираемо, защото не го възприема като поредния медицински случай.  Не се уморява да дава конкретни указания и насоки, да предлага последващо лечение и да обяснява всички предстоящи стъпки и процеси, за да помогне на пациента си за да се почувства максимално комфортно и спокойно. Споделя, че не се нуждае от реклама. Знае, че добрите резултати се предават от уста на уста.
Иван е търпелив и знае, че не е единственият с трудности в своето ежедневие. Затова , с хубавата си усмивка се опитва да поддържа позитивизма в отношенията си с пациентите. Той се съсредоточава единствено върху това, което ще подобри тяхното състояние.
Ако желаете да си запишете час при него, можете да го направите на телефон :
0876/716-144 или на място в МЦ“Лайф“ гр. Сливен ул.“Лъдженска“ 1В.