МДЛ “Бодилаб“ представя ново промоционално подробно изследване „Хормони пубертет“.

МДЛ “Бодилаб“ обръща поглед към младото поколение с желание да се привлече общественото внимание към рисковете на тази бурна възраст, особено ако пубертетът е подранил или закъснял. За целта лабораторията предлага мащабно изследване на всички хормони отговарящи за израстването и развитието на младия организъм. Отклонението в тях ще подскаже отговора дали се налага лечение и ще подпомогне правилната преценка на детския ендокринолог.
Новото изследване се нарича – „Хормони пубертет“ и включва изследване на следните хормони.:
• FT 3 ( свободен Т3
• FT 4 ( свободен Т4 )
• TSH ( Тиреотропен Хормон )
• Prolactin ( Пролактин )
• LH ( Лутеинизиращ Хормон )
• FSH ( Фоликул Стим. Хормон )
• Начин на изследване: Взема се безболезнено венозна кръв на тийнейджъра , а резултатите са готови на същия работен ден след 14ч.
• Спецални изисквания има обачр за изследване на пролактин хормона като част от пакета:
/Прави се само сутрин, два часа след събуждане до 9:00 ч. или по схема дадена от лекуващия лекар. Трябва да се избягват стресови състояния преди пробовземането. Престой около 30 мин. в покой в лабораторията с цел избягване на стрес. Изисква се информация за всички приемани медикаменти. Препоръчително е изследването да се извърши до 10-тия ден на последната редовна менструация (ПРМ)/
Понятието „пубертет“ включва преминаването от детската, през юношеската към зряла възраст. Toзи процес е зависим от редица фактори: генетични, на средата на живот начин на хранене,.
Пубертетът също така е и време на бурни промени, които настъпват в жлезите с вътрешна секреция, и свързаното с тях развитие на половите органи и на вторичните полови белези. Успоредно с тази напрегната хормонална трансформация настъпват и значителни промени в психичния живот,
Ето защо една от най – важните системи в организма е еднокринната система. Заедно с нервната система тя отговаря за нормалното функциониране на всички системи и органи, ообено по време на пубертета. Важни нейни компоненти са : хипоталамо-хипофизната система, щитовидната жлеза, надбъбречната кора, половите жлези, задстомашната жлеза.
Като родители ние се притесняваме дали всичко с развитието на детето ни по време на пубертета е наред. Ние нямаме медицинско образование, но на какво трябва да обърнем внимание:
1. Ръстът на детето.
Растежът е една от основните характеристики на детския организъм по време на пубертета. Следете дали Вашето дете расте съобразно връстниците си.. Изоставането в растежа може да се дължи на хормонални и други фактори. Затова ранната диагностика е много важна. Лечението е възможно до 18 – годишна възраст . Другият проблем е съответно пък „свръх израстването“ или необичайният висок ръст при децата. Понякога избързването в растежа може да се дължи на заболяване, което е възможно да е сериозно и задължително трябва да се проследи при специалист.
2. Теглото на детето.
Наднорменото тегло при децата е можеби по- често срещаната причина родителят да се обърне към ендокринолог за да потърси помощ за детето си. Особено в днешните времена,в които отвсякъде дебнат изкушения в лъскави опаковки за децата, които от друга страна са много вредни и не допринасят с нищо полезно за детския организъм, освен с допълнителни калории. Децата злоупотребяват допълнително и с безалкохолни и енергийни напитки, застояват се с часове пред компютъра
Разбира се, първопричините за затлъстяването при децата са прехранване и намалена физическа активност. Но това може да се дължи и на ендокринно заболяване. Затова трябва да се изследват хормоните на детето и да се предостави тази информация на лекаря.
Неглижирането на този проблем отстрана на родителите може да доведе до много големи нарушения в организма на детето. То може да се превърне във възрастен с така наречения „метаболитен синдром“. Това кардинално нарушение на метаболизма може да включва много сериозни последици, като например захарен диабет и съдови нарушения.
Ниското тегло също е тревоже признак,.Така детето изостава в развитието си. Бързото отслабване в кратък период от време от трета страна може да се дължи и на ендокринно заболяване, което трябва да се открие и лекува. И тук се изследват хормони и се прави консултация с детски ендокринолог.
3. Един не много известен фактор, който родителите подценяват е цвета на кожата на детето и появата на различни пигментации и грапавини по нея. Появата на такива кожни отклонения може да е показател за заболяване на надбъбречната кора.
Ако детето е с наднормено тегло и има вече ендокринен проблем и в последствие получи тъмни грапавини в областта на лакти , подмишници и врат – това е показател за втори ендокринен проблем. Стриите по тялото изискват също ендокринологична консултация.
4. Окосмяването.
Прекомерното / ненормално / окосмяване при момичетата по време на пубертета е тревожен фактор. Задължителни мерки трябва да се вземат и спешно изследване на хормоните се налага при момичета , които освен окосмяването, имат и проблем с месечния цикъл
5. Щитовидната жлеза
Ако майката или бабата в семейството страдат от проблеми с щитовидната жлеза, внучката , навлизайки в пубертета, има вече фамилната обремененост за това заболяване. Дали ще го отключи или не зависи от много фактори..
6. Правилно или неправилно развитие на вторичните полови белези
Пубертетът при момичетата започва след 9 – тата година, а при момчетата след 10 – тата. Обърнете се към специалист и изследвайте хормоните на детето си, ако забележите окосмяване или увеличаване на гръдните жлези преди тази възраст.
Ако съответно след тази възраст пък липсва развитие на вторичните полови белези, това също трябва да се изследва. Ако до 14 години при момичетата и до 16 години при момчетата няма развитие на вторични полови белези, за това също трябва да се предприеме лечение при специалист.
МДЛ“ Бодилаб“ остава до Вас в намирането на точни отговори на Вашите здравословни проблеми чрез точен анализ, модерни и коректни изследвания!
За повече информация можете да ги посетите на място на ул. Лъдженска 1В в гр. Сливен или да се обадите на 0877/ 02 84 66 и 044/66 27 25